Sæson for NAF Oestress

Efterhånden som dagene bliver længere og lysere, og foråret så småt er på vej, bemærker de fleste hoppeejere, at hoppens brunstcyklus starter igen. Selvom vi ser hopper, der viser tegn på brunst året rundt, er vintersæsonen den roligere tid, og det er fra midten af ​​februar til april, at hoppens adfærd virkelig kan ændre sig.

Hvordan ved jeg, at min hoppe er i brunst?

For at kunne hjælpe hoppen, er vi nødt til at kunne genkende de tegn, der typisk er forbundet med brunst. Disse kan opdeles i to kategorier, adfærdsmæssige og fysiske tegn, som kan variere meget mellem individer og i løbet af cyklus. Nogle hopper har såkaldt stille brunst og viser næsten ingen tegn, mens andre er mærkbart påvirkede. Adfærdsmæssige tegn kan være, at hoppen bliver mere interesseret i andre heste, har svært ved at fokusere, når hun arbejder, eller er gnaven ved håndtering. Tegn på fysisk ubehag kan omfatte en svingende hale, buk i protest eller tab af den fremadrettede bevægelse.

Forklaringen på adfærdsændringerne er dels hormonel, men også knyttet til hestens anatomi. Hoppens æggestokke og reproduktionssystem er placeret bagved og lige under sadlen. Derfor oplever hopper ofte hævelser, spændinger, kramper og ubehag i ryg og bagpart i brunstperioden. Tegn på dette er ofte kortere skridt, besvær med at engagere ryggen eller manglende vilje til at udføre en specifik bevægelse, der påvirker dette område, fx hvis hun skal springe, eller bliver bedt om at udføre bevægelser, der kræver meget samling.

Hvordan kan vi hjælpe vores hopper?

Det er vigtigt at opretholde en stabil floksammensætning og et konstant miljø omkring hoppen. Ændringer i flokken kan påvirke hierarkiet og dermed hendes adfærd. Forskning tyder også på, at brunsten kan stige i intensitet hos nogle hopper, når de skifter stald eller kommer til stævne.

Overvægt og fedme kan påvirke cyklus og reducere hvileperioden, hvilket betyder, at brunstperioden varer i længere tid. Stræb efter en sund hestekrop gennem en afbalanceret foderplan i kombination med regelmæssig tilpasset motion og foldtid. Det er en fordel at lave en foderplan baseret på mange fibre og intet eller en lav andel af stivelsesholdigt kraftfoder. Specifik ernæringsstøtte kan også være nyttigt til de hopper, der kæmper med brunstperioderne.

Endelig er en positiv, sympatisk og proaktiv tilgang til hoppens udfordringer den bedste vej fremad. Vi er nødt til at acceptere, at brunst er naturligt hos vores hopper, og enhver hoppeejer ved, at hun giver flere gode end mindre gode dage. Med godt management og målrettet ernæring, kan vi arbejde med hopperne og holde dem fokuserede og komfortable.

Hvordan kan NAF Oestress hjælpe?

Oestress fra NAF er et fodertilskud, der understøtter hoppernes naturlige brunstcyklus. Tilskuddet tilskynder til regelmæssighed og kombinerer ekstrakter af plantebaserede ingredienser, der har været brugt i hundreder af år for at understøtte hormonbalance og komfort. Oestress giver støtte til både attitude og adfærd samt de fysiske gener, hoppen kan opleve. I Oestress indgår naturlige antioxidanter, magnesium og målrettede urter. Det er en unik kombination af støtte til komfort sammen med ernæring, der understøtter fokus, så hun kan føle sig godt tilpas i sin krop og præstere sit bedste uanset årstid.

Oestress kan gives til alle heste, der udviser hormonel betinget adfærd, og kan derfor også være en stor hjælp for vallakker med hingsteadfærd samt hingste, der ikke er i avlen. Det gives med foderet som en daglig støtte gennem hoppens brunstsæson og dosering kan tilpasses efter behov. Oestress er også velegnet til at give året rundt, hvis det er nødvendigt.

Kilder: Chef Veterinær hos NAF Andy Richardson BVSc CertAVP(ESM) MRCVS og Kate Hore Ernæringsrådgiver hos NAF